Sportmassage

Algemeen

Een goede masseur beschikt over 'Fingerspitzengefühl', dat zelfs zo ontwikkeld kan zijn dat hij in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel de vorm van de sportman op dat moment vast te stellen. Zo is het ook zelfs mogelijk dat een masseur aan de tonus (spanning) van het spierweefsel, in combinatie met andere symptomen, een overtrainingstoestand op het spoor komt. Mede door massages kan een toestand van overtraining verholpen worden. Voeg daarbij de gunstige invloed van massage op de prestaties, dan zal het belang van de massage en daarmee van de sportmasseur die deze massage geeft, duidelijk zijn. Voorts wordt het tot de taak van de sportmasseur gerekend de sporters met raad en daad terzijde te staan met adviezen over o.a. voeding, trainingsbelasting, verzorging van het lichaam. Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs worden voorkomen. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen. We zien vaak dat de sportmasseur als een soort vertrouwensman wordt beschouwd, waar men niet alleen met lichamelijke klachten terecht kan, maar bij wie men ook eens heerlijk zijn hart kan luchten.
Daarnaast kan men bij de sportmasseur ook terecht voor het extra verstevigen van de gewrichten door middel van bandageren en tapen.

Op 23 april heb ik mijn certificaat t.a.v. het Medical Taping Concept gehaald.

Het Medical Taping Concept.

Onrekbaar sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Hierdoor ontstaat drukverhoging waardoor de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer worden beperkt. Beperking van de circulatie heeft een vertragende werking op herstel. Uit onderzoek blijkt steeds meer dat dat na een trauma, meteen bewegen binnen de pijngrens herstel bevorderend werkt. CureTape ondersteund het normale fysiologisch bewegen. Het is een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. Deze lijm is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Bij goed en zorgvuldig gebruik komen huidirritaties dan ook zelden voor. De tape kan verscheidene dagen blijven zitten en er kan mee worden gedoucht. De tape kan met verschillende technieken worden toegepast en kan daardoor de volgende effecten geven:

-Pijndemping; -Spanningregulatie in de spieren; -Ondersteuning van gewrichten; -Verbeteren van de bloed- en lymfecirculatie; -Beïnvloeding op het zenuwstelsel.

Verwijzing

Niet nodig. Men kan op eigen initiatief een sportmasseur consulteren.
Voor vergoeding, zie Vergoedingen.

Adressen

* tekst overgenomen van NGS

Oefentherapie Cesar

De oefentherapie-Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon.

 

Lees meer

Haptonomie


De haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoelsleven, en in ruimere zin met de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen.

 

Lees meer

Manuele Therapie E.S.®

Manuele therapie is een behandelmethode, die direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam. Centraal staat hierbij, het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.

 

Lees meer

Chronische slapeloosheid

Stapsgewijs word je begeleid. In elke sessie wordt het geleerde aan de eigen slaapproblematiek getoetst en wordt de voortgang geëvalueerd. Training met een cognitieve gedragsbenadering.

 

Lees meer